Senaryoyu Devam Etme Tekniği

Senaryoyu Devam Etme Tekniği

En sevdiğiniz diziyi izlediğinizde ve bir bölüm sona erdiğinde, zihniniz bir sonraki bölümün beklentisiyle otomatik olarak çeşitli senaryolar tasarlar.

Yazar yeteneğine veya taşan bir hayal gücüne sahip olmanıza gerek yok, sadece düşüncelerinizi gözlemlemek ve aldığınız mesajlara açık olmanız yeter.

Zihnin genellikle erişemediğimiz bilinçsiz kısmı, diğer insanlar veya kurgusal karakterler hakkındaki düşünceler, hikayeler ve senaryolar aracılığıyla ifade edilir. Böylece, bilinçdışı zihin, travmalarını aşmak için, kendi travmalarını aydınlığa çıkarır.
Senaryomuzdaki aktörler aslında kendimizin ifade etmediğimiz çeşitli bölümlerinin maskesidir.

En sevdiğiniz dizinin günde birden fazla bölümünü, hatta birkaç günde bir bölümünü izlemediğinizde bu teknik en güçlü etkiye sahiptir. Zihnin birden fazla senaryoyu düşünmek için zamana sahip olması önemlidir.
Tekrarlayan, hatta takıntılı olanları yazacaksınız. Daha sonra onları yorumlayacaksınız.
İlk aşamada, metni tam olarak aklınıza geldiği gibi yazın, ardından yapılan eylemi ve hissedilen duyguları tanımlamak için bir özet yapınız.

Örnek

Ceyda “Bir Zamanlar Çukurova” dizisini izliyor. Hünkar ve Ali Rahmet çiftinin hayranıdır.
Aşk hikayeleri başlangıçtayken, tüm bu süre boyunca ayrılmış olmalarına rağmen, 40 yıldan beri onu sevdiğini itiraf ettiği 11. bölümdeki sahneden çok etkilendi. Yılmaz karakteri tarafından vurulduktan sonra kendisi hastanede yatmaktadır. Görünüşe göre Hünkar bilinçsiz durumunda idi fakat Ali Rahmet odadan ayrıldıktan sonra, gözlerini açmıştır.

Ceyda’nın metniyle senaryonun devamı

Hünkar, Ali Rahmet’in ifadesini işitir ve hastaneden ayrıldıktan sonra ona bir mektup gönderir.

<< Sevgili Ali Rahmet,

Bende seni seviyorum!

Ama itiraf ediyorum, seni anlamıyorum. Uyanıkken neden bana gelmiyorsun? Bana gerçekten saldırdığın zaman neden beni sevdiğini söylüyorsun? Bence aşktan ziyade nefretle hareket ediyorsun.

Ama seni anladığımı bilmeni istiyorum. Kendimde çok fazla kusurum olduğunda seni mükemmel olmanı isteyemem. Seni nasıl seveceğimi bilmedim ve bunun için, eğer yapabilirsen lütfen bir gün beni affet.

Hala hapisten çıktıktan sonra bana gelebileceğini düşünüyorum. “Hünkar, seni benimle almaya geldim. Artık benimle yaşayacaksın.” diyebilirdin. Ama yapmadın … Elbette, belki sana deli olduğunu ve gitmeni istediğimi söyleyebilirdim. Ama belki de bunu ilk defa için söylerdim. Eğer ısrar etseydin ve ikinci kez, üçüncü kez, dördüncü kez gelseydin… – belki cevabım başka olurdu. Bunun yerine oğluma ve tüm aileme zarar vermek için Yılmaz ile ittifak kurdun. Benim açımdan, beni vuran sensin, (sadece) Yılmaz değil.

Ama şimdi artık hiçbir şey yapılamaz. Bana karşı az olsada saygı gösteriyorsan, lütfen beni aramayı bırak! Git ve geçmişi unut. Oğlumu öldürmek için Yılmaz’la bir araya geldiği adamı asla göremem.

Öte yandan, hastanede beni ziyaret ettiğini ve benimle konuştuğun için teşekkür ederiz. Belki de asla unutmayacağım hayatımın en romantik anıydı. Hayat beni tekrar herhangi bir hastaneye getirirse, kesinlikle hatıran bana eşlik edecektir.

Sonsuz sevgi ile,
Hünkar >>

Metnin yorumu

Metinde neler oluyor?

  • Hünkar, Ali Rahmet’e bir mektup yazıyor.

Gönül ister ki kızın uyanık olduğunda ve cevap verebilecek durumundayken onunla konuşsun.
Öte yandan, kız bir mektup kendisi ile onunla irtibatta bulunuyor ve onun aramasını istiyor  – ve böylece ne de kendisi cevap verememek durumndadır.

  • Hünkar, Ali Rahmet’i seviyor.
  • Hünkar, Ali Rahmet ile razı değildir. (onun sevdiğini söylüyor, o da ondan nefret ettiğini zannediyor)
  • Hünkar, kızın geçmişteki davranışından memnun değildir. (,,senin sevmeyi bilmedim”)
  • Hünkar, Ali Rahmet tarafınca daha çok aranmasını isterdi, onun sevginin daha cesur ve daha ısrarlı olmasını isterdi. Hünkar Ali Rahmet ile başını alıp gitmek isterdi – onun iki veya üç ısrarından sonra.
  • Hünkar, Ali Rahmet’in ihanetine uğradı.
  • Hünkar artık Ali Rahmet’I görmek istemiyor.
  • Hünkar, ona konuştuğu için Ali Rahmet’e teşekkür ediyor.

Hissedilen duygular

HünkarAli Rahmet
*sevgi*sevgi
*pişmanlık (,,seni sevmeyi bilemedim”)*saldırganlık (,,aslında, bana saldırıyorsun”)
*hayal kırıklığı (,,hapisten çıktıktan sonra bana gelebilirdin”)*nefret
*intikam (,,dolap çeviren bir adamı asla bir daha görebilmem”)*ihanet

Sonuç

Bu metinde, Ali Rahmet’i sadece Hünkar’ın bakışından tanıyoruz.
İkisi de birbirini seviyor, ama kız bazı derin hoşnutsuzlukların sebebi ile onu reddediyor.
Ona kendisine sitem etmek ve artık onu bir daha aramamasını yazıyor.

Bir incelemeden sonra, bu metindeki büyük dengesizlik hangisi olup olmadığını Ceyda’ya soruyorum.
“Dengesiz bir metin değil, çünkü kız onunla konuşmak istemez. Basbaya ona bir mektup yazıp ve herşey ansızın bitiyor. Kız hakimdir.”

Hem Ceyda hem de annesi güçlü, akılsal ve kontrolü elde etmek isteyen kadınlardır. Geçmişte, Hünkar gibi, kendisinin duygusal ilişkilerine aniden son vermiştir Ceyda.
İrtibatta bulunmayı ve kırılganlığı göstermekten rahatsızdır. İlişkide, öteki hakkında birçok bilgi elde ediyor ama kendisi hakkında konuşmaktan hoşlanmıyor.
Metinde, Hünkar Ali Rahmet kendisi ile konuştuğu için takdir ediyor. Acaba kendisi dengeli kendini ifade etmeyi ve sevgi hakkında konuşmak istiyor mu?
Hünkar Ali Rahmet’in sevgisini ifade etmesi ister (uyanık olduğunda kızla konuşmak, hapishaneden çıktıktan sonra onu aramayı ister). Ama kız ona karşı sevgisiini nasıl gösteriyor? Acaba kendisi daha sevimli birisi olmak istiyor mu?

Hünkar karakteri yardımı ile Ceyda tam kendisini tarif etmiştir.
Ali Rahmet’e sitem etmesi ile Ceyda aslında kendiside değiştirmek istediklerini açıklıyor.

Bu metinde, temel sorunlar: sevginin reddi, sevgiyi olumsuz duydularla ortaklaşmak (nefret, ihanet v.s.), iletişimin yokluğu ve Hünkar’ın dominant kişiliği.